prolaktin-hormonuna-faydalı-bitkiler
Prolaktin Hormonu Nedir
12 Ocak 2017
prolaktin-hormonuna-karşı-iyi-bitkiler
Prolaktin Hormonu Düşüklüğü
12 Ocak 2017

Süt Hormonu Nedir

prolaktin-hormonuna-faydalı-bitkiler

prolaktin-hormonuna-faydalı-bitkiler

Uzman Desteği Alın

Süt Hormonu Nedir

Süt hormonu nedir, prolaktin hormonu nedir, süt hormonu ne vücutta ne işe yarar, süt hotmonu düşüklüğü, prolaktin yüksekliği. Süt hormonu hakkında herşey.

Süt Hormonu

Prolaktin hormonu hipofiz bezi tarafından salgılanan ve laktasyon yani süt üretimini sağlayan hormondur. Prolaktin hormonu süt üretimini tetiklemesi dışında başta bağışıklık sistemi olmak üzere vücutta başka fonksiyonları da bulunmakta. Prolaktin seviyesinin yüksek olması kadınlarda doğurganlık, erkeklerde ise libido üzerinde olumsuz etki yaratır.

Süt Hormonu Yüksekliği

Tıpta hiperprolaktinemi adı verilen prolaktin hormonu seviyesi yüksekliği hipofiz bezinde oluşan tümörlerin bir sonucu olabilir.

Süt Hormonu Düşüklüğü

Prolaktin eksikliği ise doğum sonrası vücutta süt üretiminin azalmasına dolayısıyla yetersiz emzirmeye ve regl dönemi bozukluklarına yol açabilmektedir. Prolaktin hormonunun düşük olması ise yine hipofiz bezi hücrelerindeki sorunlardan kaynaklanabilir.

Süt hormonu gebelik döneminde östrojen etkisiyle kısıtlanır. Doğum sonrası düşen östrojen seviyesi prolaktinin vücut tarafından süt üretimi için kullanılmasına olanak tanır.

Süt Hormonu, Ne İşe Yarar

Prolaktin, hipofiz bezinin ön lobunun salgıladığı bir iç salgı hormonudur ve insanlarda PRL şeklinde isimlendirilen gen tarafından kodlanır. Prolaktin, gebelik esnasında, diğer iç salgı hormonlarının yardımıyla tam olarak gelişimi sağlanmış meme bezlerinde süt algısını uyarır. Diğer hipofiz maddeleri olmadan, prolaktinin de etki göstermesi mümkün değildir. Prolaktin hormonu, süt salgısını uyarmasının yanında cinsel bezleri de uyarır, gonadotrpoin salgılar, böbreklerden su, sodyum ve potasyum atılmasına yardımcı olur. Beynin hipotalamus adlı bölümünde salgılanan dopamin, prolaktin salınımının dengeleyicisidir. Eğer dopamin hormonu azalırsa, prolaktin salgısı artar.

Prolaktin, süt bezinin çalışmasını sağlayarak süt salgılanmasına yaradığı için, annelik duygusunu da geliştirir. Beyindeki hipofiz salgı bezinde üretilerek salgılanan prolaktin, lohusalık ve emzirme dönemlerindeki süt üretiminden sorumludur. Ayrıca, yumurtlama ve adet kanamasının durması da onun görevindedir. Bu sayede, kadını emzirme dönemindeyken yeniden gebe kalmaktan korur.

Prolaktin, çeşitli nedenlerden dolayı farklı salgılanmaya başlarsa, adet dönemlerinin düzenini bozabilir. Kimi zaman, adetin tamamen kesilmesine neden olabildiği gibi, adet kanamalarında artış da meydana getirebilir. Ayrıca, göğüsten süt veya benzeri bir sıvının salgılanmasına da sebep olabilir. Prolaktin, gebelik olmasa dahi, kadın üreme organlarını geliştirdiği ve bu organların fonksiyonlarını sağlıklı hale getirdiği için önemlidir.

Bunların haricinde, eğer aşırı miktarda salgılanırsa, böbreklerde çeşitli bozuklukların meydana gelmesine sebep olur.

Prolaktin hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunur ancak erkeklerdeki görevi tam olarak bilinmemektedir

Uzman Desteği Alın

Comments are closed.